петак, 17. јун 2011.

Piletina na moj način

Ne brinite, nisam se pretvorio u Rachael Ray. Ali ovo što sam danas sklepao u kuhinji je toliko dobro da mi savest ne dozvoljava da budem toliko sebičan i da zadržim recept za sebe.

Dakle, prvo uzmete pileći file. Bez kostiju i bilo kakvih sličnih dodataka. Čisto meso. Iseckate ga na kocke (ili neka slična nepravilna geometrijska tela. Ulje u tiganj, tiganj na ringlu, ringlu na trojku. Dok se ulje greje, meso obogatite Vegetom, začinom C ili nečim sličnim. U vrelo ulje stavite meso i dooobro ga ispržite. Da postane tamno braon. Tokom prženja dodati ostale začine po ukusu. Ja stavljam beli luk u granulama, kari i soja sos (samo malo, pošto je od vegete već dovoljno slano). Pred kraj prženja otvorite pakovanje onog kačkavalja u listićima, koji se koristi za tost. Dok je piletina još uvek u tiganju, stavite listove kačkavalja preko mesa i sve to prelijte vrelim uljem, da se lepo otopi. Šta ćete, ne može da bude i zdravo i ukusno :). Ako želite dodajte još malo karija (ja sam dodao).

Sad da malo imitiram tekstove iz jednog kulinarskog časopisa... "Uz ovaj obrok Vam savetujemo da popijete čašu belog vina..." bla bla... Ja nemam belo vino, ali pivo Staropramen odlično ide uz svako prženo meso, pa i uz piletinu. Za kraj preporučujem puding od čokolade. Ipak, ja ću danas umesto pudingom da se počastim belim trešnjama. Ima ih u Maksiju, nisu skupe.

WARNING: Ja sam se prilično navikao na slanu hranu. Ovo što je meni super nekom drugom može da bude preslano. Smanjite količinu vegete i soja sosa (ili izbacite vegetu).

Kad smo već tu, evo i recepta od juče. Opet je u pitanju piletina, opet pileći file, samo su ostali sastojci drugačiji. Ovaj put ćete na kraju prženja da u tiganj sipate pavlaku za kuvanje, da pustite još par minuta da se to krčka, a onda dodajte kari i sve to prelijte sokom od pomorandže (isceđene, naravno). Ja ubacujem i cele komade pomorandže, da se lepo oseti ukus.

Jednu krišku pomorandže ostavite po strani. Uz ovo jelo ćete da pijete hladnu Coca Colu, sa tom kriškom pomorandže i četiri kocke leda. Tako su me bar naučili u Hajatu... mada su tamo stavljali limun, ali sa pomorandžom je bolje. Šta oni znaju :)

A ako hoćete nešto treće, pozovite kineski restoran "Li" i naručite piletinu sa ananasom u slatko-kiselom tomato sosu, beli pirinač, salatu od algi i prolećne rolnice.

Prijatno! :)

Нема коментара:

Постави коментар